Nieuws
Het laatste nieuws vanuit Leesoffensief Limburg.

Welke leerkracht ben jij? Wie word ik door jou?
Leesconsulent Judith Knapp, van Bibliotheek de Domijnen bezocht een lezing van Pieter Koolwijk. Pieter stelde de aanwezige leerkrachten en pabostudenten de vraag: Welke leerkracht ben jij? Wie word ik door jou? Lees hier haar blog.

Winnaars Limburgse finales voorleeswedstrijd: Imke en Isa
Nationale Voorleeswedstrijd Imke Lony (10 jaar) van basisschool de Wegwijzer uit Landgraaf heeft op 9 april 2025 de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8 gewonnen! Imke las voor uit ‘Juffrouw Pots’ van Tosca Menten. Volgens de jury had Imke een fijn voorleestempo en wist ze de aandacht van het publiek goed vast te houden. Hannah Stijntjes en Luuk Aelmans eindigden respectievelijk op plaats 3 en 2. Woensdagmiddag 9 april vond de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8 plaats in het Royal Theater in Roermond. Zes lokale voorleeskampioenen lazen aan elkaar, het publiek en aan de jury voor uit hun favoriete boek. De jury bestond uit kinderboekenschrijver Jacques Vriens, dichter Quirien van Haelen en directeur van de Bibliotheek Venlo Geja Olijnsma. De presentatie was in handen van Irene van der Aart, bekend van ZieZus; Luister hier naar het interview met winnaar Imke Lony De landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is op 20 mei in Utrecht.; Read2Me! Op 9 april in de avond is er ook gestreden om de titel van provinciale winnaar Read2Me!. Isa Langendonck van het College uit Weert won de Limburgse finale van Read2Me! en gaat op 17 mei in Utrecht de provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de voorleeswedstrijd voor brugklassers. Isa las voor uit ‘De geest van het Besiendershuis’ van Marloes Morshuis. Luister hier naar het interview met winnaar Isa Langendonck.

Movare, gemeente Kerkrade en Mijn Streek bibliotheek bundelen krachten
Lezen is de basis voor een goede toekomst. Daarom gaan onderwijsstichting MOVARE, gemeente Kerkrade en Mijn Streek Bibliotheek samenwerken om lezen op basisscholen extra te stimuleren. Op donderdag 3 april 2025 tekenden zij een driejarige samenwerkingsovereenkomst binnen het landelijke programma ‘de Bibliotheek op school’. Hierdoor krijgen alle basisscholen in Kerkrade toegang tot een actuele boekencollectie en deskundige begeleiding om leesplezier en digitale vaardigheden te vergroten. Lezen maakt een verschil Kinderen die regelmatig lezen, hebben een grotere woordenschat en zijn beter in taal. De aanpak van ‘de Bibliotheek op school’ is een prima aanvulling voor de kinderen met betrekking tot spelling, begrijpend lezen en schrijven. Maurice Bejas, bestuurder van MOVARE: "Als kinderen plezier krijgen in lezen, gaan ze vanzelf meer lezen en worden ze er steeds beter in. Zo krijgen ze de taalvaardigheden die ze nodig hebben in het dagelijks leven." Samen tegen laaggeletterdheid In Kerkrade heeft 25% van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Dat moet veranderen. Jo Schlangen, wethouder Onderwijs van de gemeente Kerkrade: "Goed kunnen lezen is heel belangrijk om mee te doen in de samenleving. Door nu te zorgen voor goede vaardigheden bij alle kinderen, bouwen we aan een betere toekomst voor onze gemeente." De bibliotheek komt naar school Mijn Streek Bibliotheek brengt haar kennis en passie voor lezen direct de klas in. Directeur-bestuurder Egid van Houtem: "Onze lees- en mediaconsulenten werken samen met leerkrachten om lezen leuker en toegankelijker te maken en kinderen mediawijs te maken. We zien dat deze aanpak echt werkt: kinderen krijgen meer plezier in boeken en worden beter in taal." Wat betekent dit voor de basisscholen in Kerkrade? Elke school krijgt een actuele en diverse collectie boeken, die elk jaar wordt geüpdatet. Deskundige leesconsulenten verzorgen inspirerende activiteiten. Er komt in alle lessen meer aandacht voor leesplezier en mediawijsheid in de klas. Het leesplezier en de taalvaardigheid van kinderen gaat meetbaar groeien door dit programma. Samen zorgen we ervoor dat lezen een vaste plek krijgt in het onderwijs en dat elk kind in Kerkrade met plezier en zelfvertrouwen kan lezen!

Meer lezen, beter in taal – mbo
Een van de meest onderschatte maatregelen om de taalontwikkeling van studenten te stimuleren is het invoeren van een structureel beleid rond vrij lezen en vrijetijdslezen. In de vernieuwde brochure Meer lezen, beter in taal – mbo (2025) gaat Kees Broekhof uitgebreid op deze maatregel in. Broekhof beschrijft de stand van zaken rond taal op het mbo en biedt argumenten om meer te investeren in leesbevordering op het mbo. Ook gaat Broekhof in op de vragen hoe jongeren gestimuleerd kunnen worden om (meer) te lezen en hoe de samenwerking op school georganiseerd moet zijn om een effectief leesklimaat voor studenten te creëren, bijvoorbeeld via de Bibliotheek op school. Download of bekijk de brochure.